Posts

Showing posts from January, 2017

Self-reflection

Waktu paling tenang bagi aku, selepas maghrib baca al-Mathurat dengan al-Waqiah dan sambung surah dalam al-Quran sebab nak khatam lagi. Selagi hidup ni, khatam lah banyak mana pun, pahala pun banyak alang2 tu baca tafsir sekali biar faham.
Dulu aku jarang baca al-Mathurat, selalunya lepas solat terus baca al-Quran. Kalau al-Mathurat tu biasanya aku dah lancar, so most of the time aku akan baca tafsir dalam hati.
Wallahi, the feeling in between of that time, I feel like I am so small. Subhanallah wal hamdulillah wala ila haillallah wallahu akbar Subhanallah… subhanallah… subhanallah
Tak semena-mena air mata ni mengalir.
Kalau baca surah ar-Rahman, 31 kali ulang “Maka nikmat Tuhanmu yang manakah engkau dustakan?” Weh, sekali lagi rasa kecik sangat.
Tipulah aku sebagai manusia biasa, tak pernah merungut dengan apa yang aku ada. Kenapa orang lain boleh macam tu? Kenapa orang lain dapat? Kenapa aku tak boleh jadi macam tu? Kenapa aku tak dapat?
Kebanyakan orang akan define rasa ke…