Posts

Showing posts from January, 2016

Backpacking in Penang 2016 | #4CrackheadsInPenang Day 1

Image
Did I mention to you guys that I'm going for my very first backpacking trip? Ceh, 'you guys' macam ada je baca blog ni hahahahaha. Okay, masa aku post entri ni, memasing belum move on walaupun 2 hari dah berlalu haha. Kau ingat senang ke nak move on ke bila backpack dengan kawan2 yang maha ohsem?
Going for a backpacking trip has always be one of my life goals. Ibu dengan ayah aku pada awalnya ragu-ragu nak bagi aku pergi. Aku yakinkan dorang jugak, sebab selama ni pun aku dah biasa independent. Aku ada beritahu parents aku, this is one of my dream. Salah satu reward aku jugak sebab dah penat belajar, semester lepas paling busy, almost takde weekend. I asked their permission first because it's kinda blessing from them.

Alhamdulillah, even though Penang is still located in Peninsular Malaysia, what matter the most is the journey itself, not the destination. Kenapa Penang? Actually kitorang nak pergi Penang Escape Theme Park dekat Teluk Bahang. Plus, we haven'…

Cuzzy bonding time

Image
Last week, aku ke rumah makcik aku (kakak mak aku) sebab nak berjimba dengan sepupu aku, Fatihah dekat Seremban. Kengkonon nak sleepover lah kat rumah dia haha.  First time pergi sana naik komuter. Kalau setakat sorang2 tu, apalah sangat. Biasa dah nak gerak pergi memana tu sorang2 je. Kadang2 aku rasa aku ni terlebih berani pun ada. Kalau dekat Ganu, selamba je merempit balik rumah sewa dari meeting dekat kampus pukul 1, 2 pagi. Member2 lelaki yang join meeting tu pun risau pasal aku sebab aku ni perempuan. Bahaya balik lewat2. Aku okay je, asal jangan hujan lebat sudah. Banyak kali jugak aku meredah hujan naik motor sebenarnya. Tapi gua chill je. Inilah kehidupan. Tetibe.

Sepanjang 30 minit perjalanan tu, aku duduk dalam koc wanita. Orang pun takde sangat. I plugged on my earpod, playing my all time favourite playlist on my phone and enjoy the scenery. Walaupun permandangan tu biasa je, tapi mampu buat fikiran aku menerawang entah mana-mana.

Sampai je Stesen KTM Seremban, kitorang m…

#99

Image
I feel like I wanna write something haha. Baru je lepas work out. Every night before I go to sleep, I will always make sure that I have made a few cardio work out to burn this calories and fats!! Because I don't do vigorous activities in the house. Setakat house chores tu apa lah sangat. At last I spend most of my time in front of the tv and my laptop, or more to desk job.

Faham-faham jelah bila duduk rumah memang nak mengunyah je. Kejap-kejap ke dapur. What freaks me out is I'm not addicted with biscuits like I used to be at my house in Terengganu. Kalau dekat rumah sewa, petang-petang mesti makan biskut. Tak nak makan nasi punya pasal. Yes, I know it's a wrong way to consume for a healthy diet. Biskut oat okay lagi sebab ada oats (lagipun tu biskut kegemaran aku) tapi yang buat berat badan naik bila selalu sangat membaham biskut butter. Very high in saturated fats. Ugh, I need to stop the habit once the new semester starts soon. Should consume proper diet with more fi…

9 January - Don't be so hard on yourself

Image
I know I am a day late to post this entry. Yesterday (9th January) was my birthday. As usual, I don't feel like to celebrate myself by going out bcs Ayah was outstation, so I just stayed at home instead.
So when a friend of mine asked me;

F: Birthday dapat apa?
Aku: Dapat jodoh. KAH!

Entah, aku tak rasa nak sambut birthday beria sangat. Aku pun tak berapa sihat sekarang, selsema bagai sebab cuaca kot. Cukuplah lepas solat subuh, aku berdoa bersungguh-sungguh, mohon ampun dan segalanya. Semoga 2016 dan tahun berikutnya lebih indah. I wish I can achieve what I really want in my life. Then, I recite As-Sajadah. After done with my Fajr prayer, I accompanied Ibu to pasar tani for some grocery shopping. I had the very best kacang pool for my breakfast. Then, I helped her in the kitchen to prepare for our lunch. Scrolling my phone, received tremendous wishes on Twitter, Facebook and Instagram which most of them were my friends.

Sebelum cuti housemate aku, Balqis belanja lunch dekat Piz…

2016 Resolution