30 August 2015

Me and my working life pt 2

On 27th August 2015, I was officially resigned from my job as a part time promoter at Parkson. Supposedly the working duration up till end of this month, but I decided to resign few days before due to some reason. And here I am, somehow I'd love to challenge myself bcs I don't really like just to be at home without doing anything, other than helping Ibu in da kitchen and be with never ending of house chores.

My everyday working routine

The ultimate reason why I should be working, every semester break?
I must generate money although to run a business is not my thing ( I'll learn someday). Despite obtain money for my endless shopping haul, actually I'm not that hardcore shopaholic who would like to spend on clothing and Sephora make ups, I will make sure every single cents goes to  my saving.


I can't believe I was there again after 3 years huhu. Bcs I already promise myself not to work there. Because you know the environment, all gossip people, rumors kinda annoys me. Thank God I was able to avoid myself with those 'toxic' people. But for this time around, the situation is slightly different. Maybe bcs I work in Gent's Department, which I found it cool. Jarang nak dengar orang gossip, tapi asyik gelak je lebih.

Beside me is Hannan. Beliau adalah antara orang yang aku kenal dan masuk air jugalah. Masa aku mula2 masuk kerja, dia tak berani nak tegur aku, dia asyik tanya promoter aku je pasal aku haha.
Apa-apa pun dia ni memang annoying gila. Satu hari tak kacau aku tak sah, sembang nak gebang sentiasa, suka pijak kasut aku lah, selfie, reply whatsapp orang kat phone aku, saje tunjuk gedik suruh tolong angkat barang (tapi dia baik sebab tolong aku jugak haha), suka nyakat tahi lalat aku yang berharga ni!!
Masa last day, entah apa yang rasuk dia ni, siap tunjuk la gambar dia zaman muda2 dulu, pasal ex dan gf dia, macam2 lah dia cerita kat aku dengan punchline pickupline haram jadah tu.

Bawah ni pula Hazarul namanya. Ni pun boleh sekepala jugalah. Dia punya sekepala tu sampai kitorang jadi partner buat Atkin's Diet sama2. Masa rehat kitorang akan very strict with the menu chosen. Dia dah pernah buat 2 bulan straight and loss 10 kg. Sebelum ni aku buat turun dalam 2kg je seminggu sebab aku banyak cheat haha. Mula2 masing masing semangat lah. Tapi aku surrender awal sebab mampu tahan seminggu je. Musim raya pulak weh, memang susah lah nak ber-atkins ni.

First time lepak dengan dia macam terkejut jugak dia vape. Bukan aku nak cakap muka dia yg acah baik tu nampak macam tak vape or smoke tau. Tapi masa first day, first time rehat dengan geng lelaki yang mana aku sorang je perempuan, depa semua vape dan smoke. Aku tak rasa awkward langsung but certain girls  they will feel more than awkward. Kau kena tahu manusia ni ada macam2 perangai. So kalau nak mix dengan society, you gotta understand what to do lah kan.

Working experience aku kali ni ramai kawan lelaki. Somehow aku selesa juga berkawan dengan lelaki dari perempuan, sebab dorang cool kot. Aku tak ada masalah untuk berkawan dengan sesiapa pun, asal boleh sekepala, aku okay. Kita dah besar, maka pandai-pandai bawa diri dan jaga batas masing-masing.

Whatever it is, nice to meet you guys anyway :D

No comments: