10 February 2015

#89

My semester break will be coming to the end less than two weeks, I will back to reality soon -.-
Instead of keep updating my Twitter and Instagram, marathon-ing Korean drama, I found something which definitely brings benefit for myself.


Dulu selalu lah dengar pasal Jobstreet.com but who the hell cares about em I'm still a high school student hahaha. "Kau pulun belajar jelah nanti kerja tu semua pikir nanti lah kannn" bisik hati kecilku.
Tapi sebenarnya, bagi aku masa sekolah menengah, maybe dah upper form tu adika adik (adik2 sangat kannnn, macamlah ada yang baca blog ni) dah boleh start plan your future. What course you'll take in the university? Which path you have to choose after this? Diploma, matriculation/ foundation or skills institution? Or just sit back, relax and enjoy the show?

Jangan jadi macam aku. Cuti lepas habis spm baru nak fikir benda-benda macam ni.
Sedih jugak lah kan, aku ni dah lah anak sulung. Takde sape pun nak guide. Ayah dan ibu dah serahkan tanggungjawab bulat bulat kat aku. It's your life, your decision, ayah dan ibu ikut je. Mana yang tak berapa baik untuk aku, ibu dan ayah tolong nasihatkan.
Alhamdulillah mereka bukan jenis tentukan hala tuju hidup anak sendiri.

I did some research on Internet, asking people about these and that, mostly about advantages and disadvantages on particular courses.
Mula-mula macam putus asa jugak lah, ada yang kahwin kang ni haha. I'm not that kind of person which could give up easily, hence I keep on trying to understand myself. Mana yang rasa boleh buat, just go for it. Kau nak move forward, atau tinggal kat gua? You choose.

So dekat Jobstreet ni you can check all jobs that you want, working experience including expected salary. Memang masa ni bukan lagi untuk kita cari kerja. Tujuan utama mengadap Jobstreet ni pun sebab boleh target company mana nak intern nanti dan boleh belajar the required skills. Bear in mind, most of the employers will look for the skills first. Pointer tinggi tapi no communication skills is such a waste. When you have skills, it makes a big difference between you and other candidates because the competition nowadays is no joke at all. For me, Jobstreet helps you to broaden your path and gives you much more input. On top of that, you will have the picture of your path after this. Yelah, mesti nak cari kerja based on our qualifications kan?

Nama je food tech beb, so macam "oh makanan so mesti senang kan" -- Typical minded people surely think like this. Mana-mana course pun kalau malas nak belajar, akan jadi susah jugak.
Oleh itu, semoga gua grad dengan cemerlang. I want that first class degree holder so bad, thus I must work hard for it.


No comments: