Posts

Showing posts from May, 2014

Seprais sangaaaaat

Lately, I've got so many "surpriseeeeeee, tada! here's for you Pija!" situation which would lead me to smash my head off the wall.

-I have made a biggest mistake during my working hour. One of my customers yelled  at me for the first time ever in my life. It was very heartbreaking, I admit it was totally my fault.
But what make it worst is it hurts my pride as a human being. Selama aku kerja lepas spm sampai sekarang, aku pernah kena marah dengan customer tapi tak pernah buat aku menangis.
What makes me confuse is, either I'm not that strong like I used to be back then or the situation itself.
Gua hati kental kot!
I almost give up on my job, but I have to withstand the pressure. Well, this is life.

-After the incident, I've got to know that somebody was trying to 'bully' me because I'm newbie there.
I don't know what's his intention, but I just have to be more careful next time.

-Today, I met a few of my old mates coincidentally on diffe…

Me and my working life

My daily routine has been changed since I got a job at Petronas as a cashier, alhamdulillah. Tak ada dah ye memanjang ngadap drama Korea dan hidup rileks bergaya di rumah haha. I just kenot be at home only. I need to gain some experience!

Dah dua minggu aku kerja sana, mula-mula tu memang susah lah nak adapt dengan cash machine. Terkial-kial, memang kelakar lah very the awkward moment you know.
Bayangkan lah kau kena ambil duit kat customer lepas tu kena set no. of pump sebelum orang tu isi, dalam masa tu jugaklah orang nak bayar bil api ayaq astro, beli topup touch n go, topup handphone, beli barang kat dalam kedai tu, tanya direction tempat diorang nak pergi. People surround 360 of me.
Memang tak menang tangan. Kadang-kadang rasa nak menjerit je suruh semua orang diam!
Tapi apakan daya haha.

I have to be super fast! Cashier ni satu jelah, kena jaga duit tu betul-betul kalau tak, memang kena short cash dan tanggunglah sendiri dengan rela hati. Penat berdiri pun satu lagi-lagi bila cu…

You know you're insecure when..

Image
Seeing people with luggages and backpacks,saying good bye and off for travelling!

 You know what I seriously need a vacation.
Homai, I wish I could go for a backpacking trip alone or with my friends, somedaay
or maybe right now? Being in such hibernate mode isn't too great after all.
Air Asia pulak tengah promo, betul-betul mencabar kesabaran gua.
Masalah sekarang, fulus aku ni memang menangis sikit lah kalau tengok bajet.
Bajet ciput tak bestlah nak shopping, nak buat back up bagai.
Aku prefer guna duit sendiri, walaupun rasa hilang macam tu je duit tu haha.
But wait, it's kind of satisfaction anyway. Sebelum final hari tu, ada jugak plan nak ke Singapore dan Langkawi. Tapi terpaksa cancel atas sebab-sebab tertentu cisss.
Plan itu diganti dengan menyelesaikan salah satu wishlist aku juga. As a reward to myself, alhamdulillah :D

Dulu family aku memang rajin jugak la bawa kitorang jalan-jalan. Best betul waktu sekolah dulu, dah sampai tempat jejauh even dalam negara je. Sabah d…

of oldies, iced latte and a stranger

Image
Recently I went to the bank, to settle a problem regarding to my ATM card. Once it done, I stumbled upon two Indian oldies who were asking for my help.
They don't know how to withdraw some cash because it was their first time dealing with the machine. Actually, I was a little bit hesitated to help them but I immediately pushed away the negative thought. I have to be more careful somehow. Kau tahu lah sekarang memacam kan. I did a quick decision, maybe they don't really know about it so why not?

Both of them withdraw quite a large amount of money. Glad that nothing has happened, at least I did a good deed on that morning.
With the little deed, it made my day. Just so you know that the feeling after helping people even though they're a completely stranger is really something. You're able to lend your hand, and they thanked you gracefully. Haha
After the incident, I went for my mission of the day - job hunting! Dah apply kat watson dengan kfc. Probabiliti untuk dapat ker…

Please, let me

Image
We met for a reason, either you're a blessing or a lesson.
Aku tekad untuk melepaskan bukan hak aku, bukan milik aku.
Cuba untuk tidak meletakkan harapan yang tinggi pada mulanya, sebab aku belajar dari kesilapan lepas.
Terima kasih Allah kerana berikan aku kesedaran ini. I feel myself at ease.
Terima kasih Allah, kerana aku langsung tak jatuhkan setitik air mata walaupun sakit hati.
Dan aku masih lagi mampu ketawa tak ingat dunia, masih lagi menjadi diri sendiri.
Terima kasih atas kekuatan ini. Terima kasih DS dan SA untuk kata-kata semangat korang yang hebat. Semoga Allah memberkati hangpa.

Jujur aku cakap, aku langsung tak rasa heartbroken, frust menonggeng bagai sebab aku dah tekad.
I decided to go away from your life, forever. Ini yang terbaik buat kita.
I don't want both of us suffers on something that we also don't know the exact reason.
You deserve someone who deserve you more and absolutely better than me. We, are likely deserve to be friends, not more than that.…

Proud to be KMS-ian

Image
By the time I'm posting this, my journey of matriculation program has finally ended!
And I am officially Alumni of Selangor Matriculation College.
SYUKUR ALHAMDULILLAH. I just can't describe my exact feeling, only Allah knows.
Dua tahun weh.  Dua tahun aku ulang alik Kajang-Banting. Kawan aku kebanyakannya semua buat program setahun, tapi aku tercampak kat Kolej Matrikulasi Selangor selama 2 tahun.
Tipulah aku tak rasa jeles. Tipulah kalau aku tak rasa tercabar.
Tipulah kalau tak ada orang pandang jelik.
Aku penat nak dengar orang tanya "kenapa ambil dua tahun baik kau ambil diploma"
Tapi ini kemampuan aku. Siapa yang belajar sekarang? Banyak bunyi pulak.

Nak buat macam mana, rezeki aku tak dapat upu. Kalau tak, dah lama aku ambil je diploma. Tapi masalahnya aku pun tak tahu course apa aku nak major. Akhirnya, aku pilih matrik.

Disebabkan KMS ni baru lagi, batch aku adalah batch kedua untuk PDT. Tapi secara keseluruhannya, kitorang batch ketiga, batch ALANG. Kelassss…