19 May 2013

K-Drama Marathon - IRIS 2 : New Generation

Assalamualaikum

Definisi hibernasi bagi homosapien bernama Fizah ni bermaksud hanya aku, Internet, tv dan lappy. Asal ada Internet, semua boleh jalan. LOL people nowadays -__-
Sekarang, aku tengah layan banyak drama Korea. Ok kalau rasa nyampah jangan buang masa baca entri ni haha. Maklumlah aku suka buat ulasan sendiri. Wajibul ghunnah ok aku layan mende ni setiap kali cuti sem. Ibarat kau tak dapat nasi setiap hari, ha gitew. Running Man apatah lagi :3
Entahlah masa sekolah dulu tak ada lah hardcore cenggini.
Dah besar ni melampau pula rasanya haha. Riwayat seorang #foreveralone buat sementara waktu. Kahkahkah gelabah ayam.

Pengaruh rakan sebaya aka classmate aku suruh tengok. Oleh sebab aku sempat tengok episod last kat tv, terdetik hati ni heyy apesal cerita ni style sangat do! Maka aku pun gigihlah mencari dan download cerita ni. Walaupun aku tak tengok Iris season 1 tapi aku tahu lah the plot of the story and I have watched Iris the Movie which is the spin off of Iris 1, memang GEMPAK habis! Thumbs up! *gwiyomi step no 6*
Iris season 1 ceritanya pasal penyatuan of Korea Utara dan Korea Selatan yang entah bila nak bersatunya dan siapakah gerangan organisasi Iris the terrorist itu sendiri.
Iris 2 is more focus in nuclear bombing. It's all about betrayal, revenge and the reveal of Mr. Black, the head of Iris. Semua berebut orang tua si Baek San ni sebab dia sorang je yang tahu nuclear weapon di simpan. Iris buru Baek San sebab nakkan dia join Iris balik, supaya nuclear bomb tu fully secure by them. North Korea nakkan dia sebab nak detonate nuclear tu kat Seoul sebagai balas dendam. Political thingy for sure involve in this drama and it's straight to the point, so senanglah nak paham. Sedikit sebanyak aku tahu sejarah tersendiri.

Sanggup aku screen capture  tau haha.
Ramai juga cakap Iris 2 macam hambar sikit sebab hero dia mati. Iris season 1 dan Iris 2, hero mati. Ok dah nampak muka kecewa dekat situ. Drama Korea dan kejutan tak boleh dipisahkan, kau kena faham falsampah tu. Macam hape je kan? Maybe the scriptwriter itself wants a little bit different ending, rather than the cliche one. To be honest, I was crying so bad while watching the last part, with my favourite OST as the background song. HAHA
Well most of the people have watched this series expect a happy ending from Iris 2. Mungkin juga sebab orang pun dah tahu siapa Iris masa season 1 cuma tak tahu siapa Mr. Black, sebab tu ada Iris 2.
Iris season 1 orang cakap scene is more realistic compare to Iris 2.
Iris 2 pun aku menjerit-jerit tengok part tembak2 bagai, apatah lagi season 1. Orang pun ramai tak puas hati sebab tak kekalkan pelakon asal. Haha aku rasa Iris 2 dah cukup baik lah. Jang Hyuk tu berlakon pun style gila. Doo Joon BEAST kesayangan ada kot, best gila wey dia berlakon. Plus, I can't recognize Lee Da Hae in My Girl as a main cast or heroin in this drama! Mestilah sebab plastic surgery. Ketara sangat nokkk.
Yoo Doo Joon, why you're so adorable?
Sinematografi, OST semua memang style dan gempaklah. Part tembak2 tu, kadang2 lemah jantung den. Lagi satu, aku suka tengok rifle diorang pakai haha. Aku ni kalau tengok drama memang suka perhati the way it looks. Tak adalah tengok sekadar tengok nak faham cerita tu je kan.

Part ni pun sedih jugak. Sempat sarung cincin walaupun dah nak mati.
I want season 3 but in a happy ending series. Drama ni addictive kot! Tak kisah lah kalau takde season 3 tapi ada spin off pun jadilah. Ada beberapa scene buat aku tertanya-tanya juga, walaupun Mr. Black dah mati. Tak tahulah kalau production or KBS banyak duit nak buat Iris 3. Aku ni kalau berfikir kemungkinan masa akan datang kadang2 melampau jugak. Padahal cerita je pun LULZ.

 Scene ni berjaya buat air mataku meleleh lalu jatuh ke bumi lol


Here's the overall review. DAEBAK!

So IRIS 2, Flower Boy Ramyun Shop, Flower Boy Next Door dan City Hunter pun dah habis tengok. Banyak woi drama dah cover haha. I'm pursuing my next mission (ceh misi) with Arang and the Magistrate and That Winter, The Wind Blows. Aha, aku mula2 tau That Winter, The Wind Blows sedih jadi memang malas nak tengok.
Lepas memikirkan kenapa cerita ni rating kat Korea mengatasi IRIS 2, so why not?
Masuk kolej 12 Jun. Lambat lagi Jah, lambat lagi! Jyeahhhh :D


No comments: