23 April 2012

Susah

Done with MARA. I'm not put so much expectation on it. Just trying. Saja apply, but I already know I wouldn't deserve for it. Saya bukan straight A's student. Paling koman pun diorang nak B+ untuk program dalam negara. Oversea, at least you need A- beb! Really have to say goodbye tsk tsk. Result jauh seperti yang diharapkan. Eh sumpah gua tengah sedih gila ni. Sedih sebab gua tak dapat realisasikan impian bertahun lamanya. Mungkin ini namanya takdir. *nangis*

When it comes to ambition, I become clueless in all of sudden. Saya nak jadi pensyarah, engineer dan lawyer peewwwit kemain kau jah. Dulu la, kemain lagi nak jadi pensyarah. Sekarang dah aim nak jadi engineer. Tapi aku tak confident cita-cita tu tercapai. Maklumlah, result pun tak seberapa, nak mintak itu ini pun susah. Maka,

"Susah nak jadi apa yang dicita-cita kan ni :/" - Shia's blog, 2012


I wish I would be like this, fooling around to the max, everything seems completely stable. Please turn back the time, I wish to be a kid without worrying anything. PERFECT LIFE.

Tetiba rasa cuak pula kalau apa yang diinginkan tidak menjadi kenyataan. Aku harus ada back-up plan untuk menangani masalah negara ini. -,-
Ibu dan ayah suruh jadi cikgu. Maka, aku telah membuat permohonan KPLSPM. 1 tahun setengah persediaan, 4 tahun degree. Lepas degree, insya Allah kau dah boleh mengajar dekat sekolah. Tak payah risau pasal masa depan, inilah pekerjaan tetap sampai pencen ataupun mati <-- Ini yang ibu dan ayah harapkan. No worries anymore. I've got so many responds from people out there, and they support me.Tapi pakcik aku macam...bukan menghalang. Entahlah, dia cakap cikgu sekarang susah. Aku pun tak faham kenapa dia macam complain sikit padahal dia pun cikgu. Haha.
Ada sorang cikgu sekolah aku pula kata "Gaji sikit lah pizah haha". Pulak dah. Untungnya aku  kerja CzipLee balik. Memandangkan ada kakak-kakak datang ke sana kerana belum menghabiskan BB1M, aku pun mengambil kesempatan tanya diorang.
"Best! Jadilah cikgu. Masuklah IPG bla bla bla..."

Hmmm... *garu garu kepala*

IPTS's letters always keep spamming in my letterbox. Those letters usually end up in the trash before I got my Spm result, but now I'll keep it. Manalah tahu, kalau tak dapat IPTA or matriks, mungkin ke swasta lah aku gamaknya. This is sooo back up plan. T_T

Aku cuma minta, harapnya ini adalah yang terakhir aku berendam dgn air mata untuk memikirkan semua ni. Ah dramatiknya kau Jah. Please, aku nak belajar balik. Nak kembalikan zaman kegemilangan. Bangunkan empayar yang dah musnah. Ceh berempayar kau segala --"  Nak balas jasa ibu dan ayah. I desperately need to embrace the success!  Ingin mencapai impian dengan cara tersendiri, Insya Allah. Semoga Allah permudahkan urusan aku, Amin.

Wish me best of luck, peeps!



No comments: